tisdag 16 juni 2009

Ett tygfynd


Det här fina tyget fick jag av svärmor, som är en riktig loppisfantast.
Frågan är bara vad jag skall göra med det? Det är draperi eller gardin i kraftig bomull, lämpar sig inte till kläder. Men väska kanske? Eller kuddar? Eller behålla det helt och ha som överkast på Lillebrors säng, när han så småningom får en sådan?

måndag 15 juni 2009

Långt och kort i lila


Jag har inte så mycket att skriva men vill visa två halsband som jag gjort i rödlila tomer. Lila är för övrigt en färg jag gärna pärlar i. Det långa kan bäras ett, två eller tre varv runt halsen. Det korta har ett lås(som nästan inte syns på bilden) i koppar.









Båda halsbanden är gjorda av diverse glaspärlor, sötvattenspärlor, ametister och små granater.

söndag 14 juni 2009

Träd-Mei Tai


Till sjalbarns gör-det-själv byte i maj sydde jag denna MT och skickade iväg ända till Norge. Jag hoppas att den kommit fram ordentligt och att mottagaren blev nöjd.
Mei Tai är nog mitt eget favoritbärredskal just nu. Lillebror åker ofta MT på ryggen som här på bilden.
Det är den första Mei Taien jag syr och själv blev jag riktigt nöjd. En del pyssel var det men inte särskillt svårt. Det blir garanterat fler i framtiden, jag har redan tyg som ligger här och väntar.

Den är sydd med en MT som jag har här hemma som förlaga men den är snarlik Knyttet & K:s. med breda ovadderade axelband som går att bre ut över axlarna så som jag gillar. Sybeskrivning hittar du här.
Höftbältet är stoppat med dubbelt fleecetyg.
Trädtyget kommer från IKEA och den militärgröna twillen från Stoff och Stil.





onsdag 10 juni 2009

Det bidde en mössa.


Nu är det dags för lite tyg också i den här bloggen tycker jag.
Det här tyget köpte jag för länge sedan för att det skulle bli en tröja till Lillebror. Någon tröja har det ännu inte blivit. Lillebror har vuxit men det gjorde inte tygbiten så det fick bli en mössa istället.
Den går även under namnet mössjäveln av den anledningen att undertecknad hade lite väl bråttom när hon gjorde den, sydde först och tänkte sedan. Det ska man inte göra. Jag har i princip sytt mössan två gånger. Men den blev klar iallafall och denna solfattiga försommar har Lillebror stor användning av den.

Tyget kommer från e-slöjd och mönstret (i den mån man kan tala om mönster) har jag gjort själv. Jag ritade helt enkelt av en av Lillebrors andra mössor.

Armband till fröken


Idag är det skolanslutning. Barnen stod i små blommiga klänningar och gummistövlar och frös när de sjöng "Den blomstertid". Nej, på vår skola var avslutningen faktiskt i matsalen. Trångt och varmt var det men iallafall torrt och barnens sång hördes väldigt bra.
Storasyster har nu gått ut första klass. Hon har två lärare men den ena skall de inte ha nästa år så vi ville ge dem en avslutningspresent. Armband kändes helt rätt.
Storasyster visste precis vad hennes lärare skulle ha, så det är hon som bestämt färgerna och valt alla pärlorna. Det ena armbandet har hon gjort helt själv (jag hjälpte till med att sätta på låset) och det andra har jag gjort. Kan ni gissa viket som är vilket?




Armband i rött och blått. Facetterade glaspärlor och metalldelar. Det har en liten ängel som berlock vilket tyvärr inte syns så bra på bilden.







Armband med stenar och glas i ljusa färger. Krakelerad kvarts, rosenkvarts, aventurin, några glas- och metallpärlor. Silverpläterat lås med en liten fjäril.

tisdag 2 juni 2009

Välkomna till min pysselblogg!

Jag har redan smygstartat bloggen lite men nu är det dags för ett riktigt välkomnande.

Här kommer jag att visa en del av de smycken jag skapar och sådant jag pysslar ihop vid symaskinen.
Jag har gjort smycken i drygt ett år nu så jag börjar få in snitsen nu tycker jag. Sytt har jag gjort i mycket blygsam skala ända sedan syslöjden i skolan men jag är ju absolut inget syproffs.

Charcol


De här armbanden gjorde jag till carcol när hon fyllde år i april.
Jag lägger gärna in ett omedvetet h när jag läser hennes nick så det blir charcol och utifrån det associerade jag vidare - svart och diamant.

Jag funderade mycket innan jag gjorde de här armbanden. Först tänkte jag göra ett treradigt, för jag vet att carcol gillar just treradiga armband. Ett tag var jag inne på att använda memorywire men jag ville inte att bollarna alltid skulle vara på samma ställe i förhållande till varandra så därför gjorde jag två armband som ju flyttar sig lite när man rör på armen.

Det är gjort av svarta onyxer och glas, firepolished, trätt på elastisk tråd.
Discokulorna har jag fått av carcol. Hon ansåg att de var ett felköp.
Jag höll inte riktigt med :-)

Blommor till mor


Ett par försommarfina örhängen med blommor och blader fick min mamma i morsdagspresent.