fredag 30 december 2011

Det bästa 2011

Den vises sten
Började året med att tävla i Smyckestillbehörs designtävling där temat var Alkemi. 
Mixed media får man nog kalla tekniken då jag blandat sömnad med länkning och  peyoteinfattning av cabocainen (som är köpt från smyckestillbehör).

Alkemistens mål var att finna den vises sten och med dess hjälp förvandla oädla metaller till guld. Därför har min vises sten fått bli blickfånget i det smycke jag har skapat.
Jag har jobbat med kontraster på flera plan i mitt smycke. Tydligast är kanske kontrasten mellan färg, den vackra fusade glascabochonen sprakar av av färg, medan det övriga smycket går helt i svart.
Jag har också velat skapa kontrasterande karaktärer i smycket, halsstycket ger med sin spets och sammet en gammaldags och romantisk känsla medan den svarta kedjan känns tuffare, modernare och lite punkig.
Därutöver kontrasterar materialens känsla och karaktär, det är den mjuka sammeten i halsstucket, den skria spetsen mot det hårda glaset och den kalla, hårda metallen i kedja och länk.

Maria
Min syster fyller år i mars och hon fick det här setet i födelsedagspresent. Ett treradigt armband som jag pärlade under en fjällsemester i Storhogna och ett par härliga klasörhängen med kedjor. Jag är särskilt nöjd med örhängena som jag tycker är lyxiga och passar utmärkt till festblåsan men även går att använda när man vill piffa upp jeans och topp.

Ett hav av färger
Min sommarskapelse som säkert tog halva semestern att färdigställa. Det var mitt tävlingsbidrag i Nätverket Inspiras sommartävling. 

Jag har ända sedan jag var barn tillbringat mina somrar i Västerbotten. Det var där jag skapade mitt tävlingbidrag och i naturen där jag fann inspirationen till mitt blomsterhav. Grunden ligger i de gröna nyanserna man finner i skogarna och de öppna fälten, ängar och åkrar. Där finns även vattnet, havet och de skogstjärnen där vi badar. Till det kommer alla blommor på vår äng, klöver, prästkrage, blåklocka och sist men inte minst rallaros (eller mjölkört) som finns i överflöd i alla diken och på hyggen.

Mitt rasselhalsband består verkligen av en salig blandning av pärlor men det mesta är tjeckiskt glas och som focus en gul swarovskidroppe.
 
Körsbär och silver
Det var ännu lite kvar av sommaren när jag gjorde dessa smycken. Körsbärskvartsen är så fin att den inte behöver fler accessoarer än lite tråd och en enkel pärla. 
Jag måste också erkänna att jag blev riktigt nöjd med bilderna.Smyckena gör sig fint i sensommarljuset mot den gröna syrenhäcken.

Jag har alltid tyckt om enkla örhängen med stora krokar och en boll men det var först i år som jag vågade mig på att göra mina egna öronkrokar. Varför jag väntat så länge med det kan jag då rakt inte begripa. Det är ju kul att göra dem, sparar pengar och ger mer genuina smycken. Och de allra första försöken tål nog inte offentlighetens ljus men ganska snabbt hittade jag snitsen. 
Jag använder 0,8 mm tråd till öronkrokar och man får inte glömma bort att fila bort vassa kanter som blir när man klipper av tråden.

 Ingefära 
I september började jag nytt jobb och lärde känna många nya människor.
Att göra smycken som passar till någons personlighet är svårt men roligt. 
Det här armbandet gjorde jag med tanke på en av mina nya kollegor just för att hon skulle tycka om det. Hon fick förstås flera olika armband att välja mellan men valde det  jag hade tänkt att hon skulle tycka om.


Adventssmycken
I årskrönika tar jag också med de här smyckena som jag mer eller mindre levt i över julen.

torsdag 29 december 2011

Jullov då pärlar vi barnen och jag.

Barnen har gjort smycken idag.  Storasyster (10 år) fick ett set tänger i julklapp av mamma så de skulle ju invigas. Hon hämtade ett av mina rasselarmband och sa ett sånt här vill jag göra. Jag insåg att tålamodet aldrig skulle räcka till ett helt armband och lyckades få henne att börja med ett litet hänge. Hon har jobbat med tänger och hattpinnar tidigare men det är ju inte helt lätt att få till fina snurrar.

Ett hänge till sin klänning gjorde hon, med ett emaljerat hjärta.
Notera det matchande grafittinaglarna, dem är hon nog mest nöjd med :D

 Lillasyster (7år) var inte sämre. Hon är helt novis med tängerna men har lyckats få ihop detta efter instruktion och endast lite hjälp. Hon var omåttligt nöjd med sig själv och tyckte att hon gjort ett jättefint hänge. Hon har dessutom dekorerar bilden med lite sol och gräs.

De här armbanden har inte Lillebror gjort utan jag :D men han gjorde ett annat liknande. Vi har använt piprensare som är styva och lättare att trä pärlor på än sladdrig tråd. Sen är det bara att göra en liten öga och fästa en pärla som lås.

måndag 26 december 2011

Årets färg 2012: Tangerine Tango





Pantone utser varje år en "årets färg" och 2012 är det "Tangerine Tango". Den är en i en rad färger som betecknas som vårens färger 2012. Det är en härlig palett med klara vackra färger som är lätta att ta till sig och som inbjuder till skapande. Tangerine Tango och den gula är helt klart de färger som sticker ut. Min spontana tanke var nej, detta är värre än förra året då "Honeysuckle" var årets färg. 
Förra året tänkte jag att den där fula rosa är en färg som jag aldrig kan använda i mina smycken och så är det ju lätt att tänka även om detta års orangea färg. Och visst jag skulle ju inte vilja ha en tröja i någon av dessa färger men som accent till andra färger gör de sig mycket väl.
Första gången jag använde Honeysuckle var i ett vårblommigt armband där jag tycker att det funkade alldeles utmärkt.

Så nu tänkte jag inte låta den orangea färgen avskräcka mig.  Utan tänkte istället på hur jag kunde använda den bäst och vilka färger den kunde kombineras med. Inspiration fann jag bland annat på Beverly Ash Gilberts blogg och när jag letade på etsy hittade jag fantastiska kreationer och färgkombinationer.

Jag valde att kombinera med blå, gröna och turkosa toner som förutom orange även kombinerades med silver. För att göra det lite extra festligt har jag även avslutat med små spiraler på de orangea pärlorna. Det här med spiraler får jag nog öva lite mer på tror jag. Det borde ju inte vara så svårt tycket jag men att få dem jämna och fina och lagom stora var inte det lättaste.

Det tjocka och maffiga rasselarmbandet tror jag skulle bli fantastiskt till en smaragdgrön festblåsa som den fina klänningen från filmen Atonement. Fast först måste jag göra ett par matchande örhängen och önska mig en fin grön klänning till nyår.




God fortsättning och Pepparkakashusets olyckliga historia.


 
Här skulle jag då egentligen ha haft en fin bild på vårt fina (nåja..) papparkakshus men tyvärr verkar en del oväder drabbat tomteland och våra tomtar är numera evakuerade till en kyrka.
Papparkakshuset var färdigt och inflyttningsklart med kristyr, nonstop och hela kittet när den första olyckan som tog med en stor del av taket drabbade tomtedalen. Nåväl vi vände huset och tänkte att tomtarna kan väl kila in från baksidan men i ett obevakat ögonblick blev det visst jordbävning i dalen och hela huset gick i tusen bitar. Lyckligtvis fanns en kyrka tillgänglig där tomtarna kunde inhysas denna jul.


Just ja,  tomtedalens olyckor är givetvis tre-och-ett halvtåriga Lillebrors verk.   

En del smyckespysslande har jag hunnit med innan jul. 



Det är något visst med treradiga armband tycker jag. De blir eleganta och festliga med det enklaste material.
Basen i detta armband är gröna aventurinchips och till detta har jag adderat silver och turkost. Ett fint filigranlås förhöjer. Ett par matchande örhängen med egengjorda öronkrokar och fina filigranpärlhattar. I örhängena är det inte alls aventuriner utan fina matta glaspärlor
Resultatet blev läckert men ganska lagom tycker jag. Funkar både till fest och vardags. Problemet är nu återigen att jag gjort smycket först och inser sedan att jag inte har något som passar till. Kanske jag hittar något på mellandagsrean.



måndag 12 december 2011

Värmande sjal mot ett rasselarband

 Jag är inget vidare på att sticka tyvärr, eller tja jag har väl kanske egentligen inte försökt. Jag stickade en tröja en gång. Alltså jag stickade bakstycket upp tills det var dags att ta in för ärmarna. Då tog mamma över. Så har jag stickat ett par torggummevantar. De blev helt färdiga faktiskt. Jag tror att jag gick i sexan.
Efter det har jag nog inte lyckats färdigställa något projekt och därför beslutat mig för att jag inte kan sticka.
Men jag har vänner som kan! Tur är väl det :-D
Den här fina sjalen har Emma stickat ät mig. Det var till den jag gick och luktade på alla ullgarner på symässan för att hitta ett jag inte får astma av. Jag kommer nu inte alls ihåg var jag köpte det men fint, grönt och mjukt är det. Passar perfekt till lövmönstret. Jag myser verkligen i min nya sjal :-D


Kanel
Sjalen krävde en motprestation. På symässan fick jag även en lite bit brunt garn av vilket Emma stickar en kofta. Hon ville ha ett armband till koftan. Jag hade faktiskt redan ganska mycket bruna pärlor men fyllde på lite ytterligare på mässan. Att det inte var så lätt att hitta inspiration har jag ju redan skrivit om men jag är nog ändå ganska nöjd med resultatet. 

Sist men inte minst så måste jag passa på att uppmana Emma att börja blogga och visa upp alla sina vackra stickade och sydda alster. Kom igen Emma! 



lördag 3 december 2011

Julsmycken

Äntligen har jag hunnit fånga de ynka timmarna av dagsljus så att jag hunnit med att fota lite smycken.
Ett rött och härligt julset har jag skapat så här lagom till advent. Armbandet har jag haft på mig nästan varje dag senaste veckorna men halsbandet blir det nog premiär för på årets julbordpremiär på måndag. Jag ser verkligen fram emot att få äta ett riktigt gott julbord. Förhoppningsvis med många goda efterrätter :D

Armband och halsband är länkade av vaxpärlor och fasetterade glaspärlor "firepolished". På halsbandet finns även en liten klase med ängel och hjärta.
Jag är lite kluven till att använda änglar. Vet att många gillar änglar men själv tycker jag att det känns lite för gulligt. Det här är första gången jag använder ängel i ett smycke jag skall bära själv. Vi får väl se hur det går, kanske tar jag bort ängeln efter jul.

Tusen och en natt 
De fina porslinspärlorna i två lila nyanser och filigranpärlhattarna har jag fått i ett pärlbyte och de bara ville vara tillsammans i ett smycke. Jag tänker att jag skall ha setet på julafton. Problemet är bara att jag inte har något att ha till. Jag har gjort samma misstag förr och vet att det är klyftigare att köpa plagget först och sedan göra matchande smycken men de här smycken kom till så fort jag fick pärlorna i händerna. Så om nu någon har sett någon fin topp eller klänning i cerise/lila så är jag glad för alla tips.
  Julros
En lite vintrigare variant på "frökenarmband" av kvarts, vita stjärnor och laxrosa sötvattenspärlor.  Det är ju knappt att armbandet syns på den här bilden men ni får hålla till godo med den så länge så skall jag ta en ny med mörkare bakgrund så fort jag hinner.