tisdag 31 juli 2012

Semesterslöjdrapport


Hade tänkt slöjda massor under semestern, sy och göra smycken men det har visst inte blivit så mycket alls. Jag vet inte riktigt varför. När vi var i mina föräldrars sommarhus pärlade jag en del. Så något har jag att visa. Och så hjälpte jag barnen att sy, väska och mobilfodral.

Men det var nu över en vecka sedan vi kom hem och väskan med pärlor och tyg står helt ouppackad på pysselbordet.
Fast nya idéer har jag, ett helt upplag faktiskt. Det mesta sömnad, vi får se hur det går. Men jag lovar att jag skall sy ett mobilfodral innan semestern är slut.


Några enkla örhängen gjorde jag under semestern. Jag gillar den enkla modellen med stora krokar.
Här ett par väldigt enkla med gröna sötvattenspärlor. Sommarfavorit!


Samma enkla modell som piffats något med små metallrondeller runt pärlan. Visst är de läckra dessa röda bär?
 

Här har jag använt färdigköpta örkrokar och låtit pärlorna tala för sig själva. Har också börjat på ett halsband som skulle kunna bäras till. Men är inte helt nöjd med halsbandet ännu, jag vet inte hur jag skall göra för att få det bra.  Det får helt enkelt ligga till sig.

Hur går det för er andra. Skapar ni under semestern eller har ni fullt upp med annat?

tisdag 17 juli 2012

Hör och häpna; jag har sytt.


Visst är det lite märkligt att bloggen heter AnKa pysslar - med pärlor och tyg för jag visar ju nästan aldrig något av tyg. Jag har något inneboende motstånd mot att ta fram symaskinen och sy. Jag vet egentligen inte varför men jag tror nog att jag skall tycka att det är besvärligt och inte ska bli bra kanske. Vilket bara är dumt för det är ju jätteroligt att sy. 
Det går ofta snabbare än att pärla (troligen för att jag bara syr mycket enkla modeller) och det blir oftast bra. Eller i alla fall tillräckligt bra. Barnen blir glada för hemsydda kläder även om det inte är perfekt och skavankerna syns ofta inte på det färdiga verket. 

Nu har jag ändå sytt och jag har också lovat mig själv att jag skall sy mer. Som belöning kan jag kanske få köpa lite nya fina tyger.  


 

Jag har sytt ett fodral till mina tänger. Perfekt när man är på resa. Man vet var man har dem och att alla kommer med. 

Materialet är en gammal duk som fyndades på loppis förra sommaren och en tunt ljusgrönt bommulstyg som jag köpt på rea på Ohlssons tyger för flera år sedan. Så en knapp från gömmorna. 

Det är ju en enkel och snabbsydd modell om det inte hade varit för att tråden tog slut mitt i. Lyckligtvis hade den tygäffären hemma i Stuvsta öppet trots att det var mitt i sommaren så jag fick tag på ny tråd. Ett annat oväntat problem var att det var så krångligt att vända rätt tygremsan som används till knäppöglan. Nu har jag införskaffat ett riktigt verktyg för ändamålet. Passpoalvändare tror jag att det heter.


söndag 15 juli 2012

Loppisfynd - får se vad det kan bli av detta.

Har varit på en riktig lantloppis där det faktiskt kändes som om man gjorde ett fynd.
Det finaste blommiga tyget gick precis framför ögonen på mig men så är det ju på loppis.
Två fina tyger fick jag ändå med mig hem. Ett lilablommigt 70-talstyg och ett gulligt småblommigt bomullstyg.
Så halsbandet av stenar som jag gav en 5:a för och makrameskärpet som sambon ansåg var det fulaste han sett.

måndag 9 juli 2012

Semester, vallmosmycken och jordgubbskvarg


Äntligen semester och sommarvärme. Har haft årets första baddag och för mig var det årets premiärdopp (om man inte räknar uppvärmd pool). Vi skulle egentligen vara på väg mot sommarstället i Västerbotten nu men eftersom det var så fint väder kunde vi inte förmå oss att ägna dagen åt städning och packning utan åkte och badade istället. Känns som det var rätt val. Vi åker imorgon istället. Har ju ingen brådska. Fem långa veckor semester.


Det är oklart hur mycket bloggande det blir på semestern så jag tänkte visa er de foton jag tog idag. Har gjort ett vallmoset med armband och örhängen. Tycker att de blev riktigt läckra som berlocker de här tjeckiska glaspärlorna. Tidigare har jag använt dem som pärlhattar till stora pärlor men så här kom de verkligen till sin rätt.


Jag gjorde armbandet först och skulle sedan göra matchande örhängen. Valde att bara använda brunt och rött i örhängena och lade till koppar, av den enkla anledningen att jag inte har någon guldfärgad tråd att göra ringarna av. Blev lycklig när jag upptäckte att jag hade seedbeads i precis rätt bruna färg. Det är ju förvånande då jag varken gillar brunt eller seedbeads.



Armbandet går bra att matcha till det stora trähalsbandet jag gjorde i våras.
Då blir det nog bäst att hoppa över örhängena för att undvika att känna sig som en julgran.




Dagen avslutades som första semesterdagen bör med grillat och vår traditionella sommarefterrätt jordgubbskvarg. Mycket enkelt och mycket gott. Man blandar helt enkelt kvarg med vispad grädde och mosade jordgubbar och smakar av med lite socker. Jag använder florsocker och har ner det som sista ingrediens, innan dekorationsjordgubbarna. Svärmor som lärt mig laga desserten anser att man skall mosa jordgubbarna med strösocker som sedan blandas ner i grädden. Vill man kan man servera vaniljglass till eller någon enkel kaka, men det går lika bra bara som det är. Skulle det, mot förmodan, bli något över så går det fin att köra kvargen i glassmaskin. 

måndag 2 juli 2012

Garbage Gekko


Ett återvunnet halsband jag gjorde till Stareyes designtävling med teamat "Altered art/ recycled art".
Någon vinnare har ännu inte tillkännagivits och tävlingsbidragen är inte publicerade men jag visar ändå mitt bidrag här. 


Jag har inte bara använt "skräp" utan även en del nya pärlor men allt är hämtat från mina pärllådor och inget är inköpt för just detta projekt. 
Ödlan är egentligen Lillasysters. Hon har fått den vid ett tandläkarbesök och den var tydligen väldigt kär, jag fick tigga för att få använda den i halsbandet. 
Den stora bruna pärlan som jag är orsäker på vad det egentligen är (trä eller någon form av frö) kommer från ett halsband jag köpte på en resa i Gambia för massor av år sedan. Jag har alltid gillat pärlan men aldrig halsbandet den satt på. Här gör den sig mycket bättre. 
Tyger är en gammal gardin som jag tror att jag köpt på loppis vid något tillfälle. 
Sedan har det även tillkommit ett parti med länkade större pärlor i glas och agat samt en snäckskalsring och ett bronsfärgat lås. 


 Här syns halsbandet i sin helhet med ödlehänget, ett parti med länkade stora pärlor och ett parti med flätat tyg där jag även stuckit in många små pärlberlocker.


Annars så laddar jag för semestern. Har en vecka kvar att jobba och sedan fem långa härliga lediga veckor. Jag har förstås en hel del slöjdplaner men vi får se hur det går. Har t.ex. lite kläder som jag skulle vilja göra små ändringar på, så jag kanske kan börja använda dem. Och så tror jag att jag skall göra ett nytt försök med stickning och försöka ta tag i och kanske till och med göra klart sjalen jag börjat på.

Jag har nog faktiskt riktigt laddat för att sommaren skall fortsätta som den börjat så att man kan sitta inne mest hela tiden. Har laddat upp med en rad nya böcker och var idag med barnen på Panduro. Sambon såg något trött ut när vi kom ut därifrån och sa: - Du sa att det skulle gå snabbt. (det gjorde det inte)
Det var tur att han inte frågade vad kalaset kostade.

Min gästbloggare, Lillasyster har gjort ett jättefint halsband som hon hade på skolavslutningen och som jag gjorde matchande armband och fotlänk till. Jag skulle gärna vilja visa er dem men Lillasyster säger att hon inte vill gästblogga mer så jag är osäker på om jag kan visa det men hoppas att hon går att övertala. Jag återkommer i frågan.

Vill passa på att önska er allesamman en riktigt skön semester om ni redan är på semester eller som jag väntar på att få gå. Eller jag skall kanske säga en riktigt skön sommar så glömmer jag inte de som eventuellt jobbar hela sommaren.