fredag 31 augusti 2012

En bok på önskelistan och två påsar att tävla om





Broderier är kanske inte riktigt min grej, eller jag har ju faktiskt aldrig provat så varför inte ge det en chans.
Jag drömmer om att någon gång göra en kudde i stil med dessa fantastiska från fingerfärda


Nåväl, det är inget man gör på en kafferast och det kan ju vara bra att träna lite innan man ger sig på ett sånt praktverk så något övningsobjekt kanske man kan hitta i Karin Holmbergs nya bok, tänker jag. Massor med ögongodis finns där nog om man inte orkar påbörja något eget projekt. Nu kan man vinna boken och en projektpåse att brodera, det hoppas jag på.

Tyg och otyg lottar också ut en jättefin påse lämplig för ett pysselprojekt. Hon gick genvägen genom ett loppisbroderi men väskan är väldigt fin ändå.


måndag 27 augusti 2012

Missa inte: Project Accessory


Jag ser inte så mycket på TV men nu har jag hittat en serie som jag kommer att följa.
Project Accessory ett program i samma form som Project Runway men där deltagarna jobbar med accessoarer  som smycken, väskor, skärp osv. Första avsnittet gick i måndags men finns att se på TV3 Play, här.
I första avsnittet fick deltagarna till uppgift att skapa en look till enkel vit t-shirt och jeans. De skulle göra ett bälte, ett halsband och en valfri accessoar. Materialet var gammalt skräp. En jätterolig uppgift där deltagarna lyckades bra.
Skall bli spännande att de vad som händer i kommande avsnitt. Så nu sitter jag bänkad vid TVn på måndagskvällarna, det var ju en tid som faktiskt passar mig rätt bra, kl 22. Annars finns ju TV3 play.

Dessutom så kommer ju svenska Project Runway i höst. Det ser jag fram emot.

lördag 18 augusti 2012

Det bästa med projektet

Är att välja knappar.

torsdag 9 augusti 2012

Tråkig, tråkigare......pimpad!


All sömnad är inte rolig och resultatet är inte heller alltid roligt. 
Jag har passat på att rensa lite här hemma under semestern. Städade bland annat det där köksskåpet där jag förvarar plastburkar och påsar och kastades sisådär en halv sopsäck med plastpåsar, såna man bär hem maten i när man handlat. Det kändes ju lite onödigt och tänker man på att man faktiskt betalar 1:50 per plastpåse så känns det ju ännu mer onödigt. Så jag beslutade mig för att sy några matkassar av tyg.

Jag ville ha snabbsydda, hållbara kassar. Så det fick bli ofodrade i stadigt bomullstyg. Det begränsade ju tygutbudet något, kan man säga. Alla mina fina blommiga tyger var för tunna. Hade att välja mellan militärgrön twill, beige eller det här gråvitrandiga tyget. Jag valde det gråvita.

Resultatet blev en kasse så tråkig att jag höll på att dö. För nog förtjänar man väl en snygg mathandlingskasse.


Lösningen blev att sätta barnen i arbete.
Jag plockade fram textilpennorna och ropde på barnen. De gick in för uppgiften men hjärtans lust.

Om du har planer på att låta dina barn dekorera tygkassar så har jag några tips:

1. Klä in bord och kläder på barn som tenderar att rita lite här och där ordentligt (om du inte samtidigt vill ha din duk dekorerad).
2. Om du har tre barn, tro inte att det räcker med två kassar som ju har två sidor alltså totalt fyra sidor att rita på. Storasyster gnällde rätt mycket över att hon fick vänta på sin tur.
3. Lägg en kartongskiva inuti kassen. Färgen kan nämligen gå igenom tyget och färga andra sidan och bordet om man har otur.


Så här en pimpad kasse. Betydligt bättre, eller hur? Den här gör ju att det känns riktigt roligt att gå och handla.
Jag kan också tänka mig att mor- och farmödrar kan bli glada för en kasse som barnbarnet ritat på så kanske blir det storproduktion av tygkassar inför julen.


Lillasysters motiv

Storasysters motiv

Lillebrors kasse

lördag 4 augusti 2012

Det vackraste tyg jag vet är MITT!


 "Pompeja" designat av Märta-Lena Bjerhagen och  tillverkades av Borås Cotton på 70-talet. Det har  länge legat högt på min önskelista men nu har jag inom kort lyckats få tag på två olika.
Det finns i många olika färgsättning och jag skulle så klart gärna ha dem alla.



 Men jag tror nog faktiskt att jag nu har lyckats komma över det absolut vackraste av dem alla nämligen denna blå Pompeja. Jag har inte sett den här färgen tidigare så jag tror att den är ganska ovanlig.

När jag köpte det hade jag plan på att sy mig en kjol av det men så fort jag packade upp det insåg jag att det inte går att sätta saxen i detta fina tyg. Jag tror att det istället skall få pryda vår sovrumsvägg i sin helhet. 


 Det brun/orangea tyget vågar jag nog klippa i. Jag har två längder av det så det kanske kan bli en kjol och något annat. Skulle nog göra sig bra som väska t.ex..
Nu får jag bara fortsätta jaga det röda och gröna, sen kanske pompeja-samlingen kan anses vara komplett.
Så om du skulle råka ha Pompeja i rött eller grönt, jag köper gärna!