lördag 3 september 2011

Änglaarmband - arbetsbeskrivning

På ett forum jag hänger på har vi en tråd där vi redan börjat planera för julen och vad för julklappar som skall pysslas. Vissa är superkreativa och gör alla julklappar själv.  Några sådana planer har inte jag. Jag har om jag skall vara ärlig inte planerat för en enda julklapp ännu men än finns väl tid. Troligt är väl att någon får något smycke :-) sen vet jag inte om jag vågar skriva mer här.

I nämnda julkappstråd har jag fått en fråga om hur man gör ett sånt här armband.


Det är ju inte så svårt :D
Kombinationsmöjligheterna med färger, former och pärlsorter är ju oändliga men jag har valt 8 mm stora pärlor, grön aventurin och turkosa glittriga facetterade glaspärlor "fire polisched". Jag gillar kontrasten mellan de runda släta och de glittriga.

Du behöver:
10 st 8 mm runda gröna Aventurinpärlor
9 st 8 mm Fire-Polished light aqua AB
1 fint lås
mellandelar "daisies"
1 turkos glasblomma "änglakjol"
1 mellandel änglavingar
1 neutral pärla 6 mm (till ängelns huvud)
 3 st hattpinnar
kedja (2 korta bitar)
smyckeswire
klämpärlor
ev. klämpärlegömmor

Börja med att klippa av en en bit smyckeswire, så långt du vill ha armbandet och ca 5 cm extra på båda sidor. Tag ditt fina lås och fäst det vid smyckeswiren med klämpärlor. Hur man fäster lås ser du här. Sedan är det dags att trä armbandet, jag har trätt;  daisy- 5 avrenturinpärlor- daisy- fire poliched - daisy- 2 avenrurin- daisy - fire polished - daisy- 1 avnerurin - daisy- 6 fire polished- daisy och fäst sedan andra änden på låset.
Sedan är det dags för berlockerna. Börja med ängeln. Tag en hattpinna och trä på glasblomman, vingarna, pärlhuvudet och en daisy som gloria. Gör en ögla och fäst i låset.
Tag två korta kedjor av olika längd och gör berlocker av hattpinnar och pärlor. Fäst de båda kedjorna i låset med en liten motring.
Öppna motringen genom att fatta ringen med två tänger och för dem framåt/bakåt så att ringen öppnar sig. Stäng sedan ringen genom att föra tängerna åt motsatt håll. Gör du så behåller ringen sin form, drar man isär den är det stört omöjligt att återfå en fin ringform.

Bra beskrivningar för grundtekniker vid smyckestillverkning hittar du hos pagoni. 
En riktig guldgruva är Manekis pärlblogg. Det finns inte en pärlfråga som inte Maneki har minst en länk som svar på. Hennes råd till nybörjaren finner du här

De där änglarna är ju mycket populära. Själv vet jag inte riktigt hur jag skall ställa mig till dem. Jag har gjort änglahalsband till mina flickor men har svårt att tänka mig dem på vuxna kvinnor, särskilt då mig själv. Men andra värkar ju tycka annorlunda så jag har gjort några smycken med änglar som det här armbandet. Svärmor som fick det hade inget emot ängeln. Men man kan ju gärna sätta en karbinhake i ängeln så den går att ta bort om man skulle önska.
3 kommentarer:

 1. Tack, tack, tack! Nu ska jag kolla vidare i din blogg...
  Hon från andra forumet//Lina

  SvaraRadera
 2. Tack för beskrivningen! Jättefint armband!

  SvaraRadera
 3. Tack!
  Vad bra att du hittade hit Lina :)

  SvaraRadera