onsdag 6 juni 2012

Slöjd, hantverk eller pyssel

Idag öppnade Hemslöjden på Liljevalchs.  Jag var inte där men det är inte något jag tänker missa utan ett besök på Liljevalchs planeras in under sommaren.
Svenska hemslöjdsföreningars riksförbund fyller 100 år i år och det firas på olika sätt runt om i landet. Här i Stockholm är det alltså hemslöjdsutställningen på Liljevalchs men även Väv på Nordiska museet och utställningen Lili och Prinsen på Waldemarsudde
De ligger ju geografiskt nära så i teorin så det är ju fullt möjligt att ta en hel slöjddag på Djurgården och ta alla tre utställningarna samma dag men jag tror att jag väljer att dela upp dem. Dessutom hoppas jag att mina döttrar ska följa med och de orkar nog inte tre museer på samma dag. 

Man kan ju också undra lite vad en hemslöjdsförening egentligen är och gör men visst känns det tryggt och helylle. Jag gillar för övrigt orden slöjd och slöjda, liksom hantverk. 
Det kan vara lite svårt att hitta ett bra ord för det man gör när man tillverkar saker hemma. Många, även jag ibland,  kallar det ju pyssel. Och det är ju också det vanliga ordet man använder för barnens tillverkning. Ordet pyssel tycker jag bra beskriver det där att man gör det av lust, för att det är roligt snarare än för att man måste. Men det låter också som något som inte är så viktigt, som man knappt behöver ta på allvar. 
Slöjd eller hantverk känns ju då betydligt rejälare och viktigare. 

Frågan är då vad slöjd är. Enligt wikipedia kommer ordet från ett fornsvenskt ord som motsvarar ord som skicklig, konstfärdig, händig, påhittig, fiffig, eller slug. Samma källa anger det också tillverkning av föremål som inte sker yrkesmässigt och utförs för hand. Enligt denna definition så krävs alltså inte att det skall vara något särskilt materiel eller teknik för att räknas som slöjd utan att det är den hantverksmässiga tillverkningen som är det viktiga.

Jag roade mig med att bildgoogla de tre orden slöjd, hantverk och pyssel och fick faktiskt ganska olika resultat. Ordet slöjd gav främst bilder där trä var huvudmaterial men även en hel det textil. När jag googlade hantverk fick jag mycket bilder som visade textila arbeten men även sådant som betong, smycken, trä och keramik. Pyssel gav dock ganska annorlunda bilder med mycket pappersarbeten, pärlor och sådant som var tänkt för barn. 
Slöjd är med andra ord hårt  och rejält, hantverk mjukare och pyssel rent av gulligt. 
Jag skall fortsättningsvis säga att jag slöjdar. Fast verbet att pärla är ju annars bra och helt klart precisare.

1 kommentar:

  1. Jag har också funderat på ordet "pyssel". Det ger inte några vibbar om hur mycket tid och engagemang som läggs ned i slutresultatet. Ett lite förminskande uttryck. Jag använder gärna "hantverk" eller "textilslöjd" istället, när jag inte uttryckligen säger "sticka" (eller "pärla"). Och jag brukar vara tydlig med hur lång tid en sjal tar att sticka när någon säger "men skulle du inte vilja sticka en sådan sjal åt mig?" De flesta är inte medvetna om vilken arbetsinsats det är att hantverka.

    /Emma

    SvaraRadera